Den problemlösande naprapaten

Catarina Lindh - legitimerad naprapatNär Catarina Lindh får frågan om vad som är viktigast med arbetet som naprapat så kommer svaret direkt:

”Jag är problemlösare. Det bästa jag vet är att jobba och lösa upp knutar. Att hjälpa människor, göra nytta och samtidigt ha kul är vad livet går ut på. Det är så jag vill ha det och jag får varje dag bevis för att det funkar. Responsen är nästan alltid omedelbar. Jag tröttnar aldrig på när någon som har haft otroligt ont, plötsligt ler och säger att smärtan är borta.”

Catarina förklarar att det dagliga arbetet är en blandning av akut omhändertagande och långsiktigt helhetsperspektiv.

”Ja, precis så är det. Ofta handlar det om att snabbt hjälpa och lindra smärta. Då är första insatsen att hon eller han ska resa sig från bänken och ha mycket mindre ont, och helst inte ont alls. Men när det är gjort så är det dags att fundera på vad som ska hända sedan. Målet måste ju vara att det som orsakade problemet från början ska rättas till.”

För att nå dit krävs kunskap, erfarenhet och mångsidighet. Därför är målet för Catarina, och hennes nystartade företag Forma, att skapa ett hälsans hus.

”Jag kan fixa mycket men inte allt. Men jag kan se till att andra fixar det. Det är tanken med att koppla ihop en rad olika kompetenser. Det nätverket har jag redan och framöver ska det förstärkas ännu mer. Det handlar om naprapater, läkare, massörer, personliga tränare och så vidare. Idén är att vi tillsammans kan lösa väldigt många problem och nå långsiktiga resultat.”

När Catarina gick den fyraåriga utbildningen till legitimerad naprapat i början av 1990-talet så var naprapati fortfarande något ganska okänt.

”Senaste åren har intresset formligen exploderat. Även om jag pratar i egen sak så vågar jag påstå att det beror på att människor har upptäckt att det är en behandlingsform som fungerar. Varje lyckad patientkontakt leder i sin tur till att ordet sprids. Nästan alla mina patienter kommer till mig efter att en kompis, kollega eller släkting har rekommenderat mig.”

Just att de första 45 minuterna på bänken kan betyda så mycket är en storhet med naprapati.

”Varje människa är unik och det går givetvis inte i förväg att veta exakt hur det ska gå. Men ofta, väldigt ofta, är det så att en behandling gör stor skillnad. I det akuta skedet brukar jag säga att två-tre gånger inom ett par veckor är vad som behövs. Därefter tittar vi på det mer långsiktiga.”

Catarina stöter ofta på människor som är smått uppgivna efter att ha träffat olika experter utan att det hjälper.

”Då förstår jag att de är lite skeptiska. Den som har provat diverse behandlingar och mediciner och ändå har ont tror kanske att problemet är olösligt. Då är mitt budskap enkelt. Våga testa. Ta två behandlingar och se vad som händer.”

catarina@formastockholm.se