Fredrik Sjölander – guidar genom träningens alla faser

Forma-FredrikTräning är inte bara en fysisk aktivitet; det allra första (och ibland största) steget tas inne i huvudet. Fredrik Sjölanders specialitet är göra just det steget enkelt, för att sen följa med längs vägen och se till att man både håller ögonen på målet och inte skadar sig på vägen dit.

Fredriks filosofi bygger på helheten där kost, träning, vila och positivt tänkande utgör grundpelarna för bästa möjliga resultat. Fredrik är erfaren, kunnig och entusiastisk, vilket är en gyllene kombination för en personlig tränare. Han har en osviklig förmåga att göra effektiva och individuella program för varje person, eftersom alla har olika förutsättningar. Bland kunderna finns de som är eller har varit skadade och behöver hjälp att hitta en träningsform som håller i längden. Många elitidrottare, bland annat flera spelare från NHL, uppskattar Fredriks långa erfarenhet och djupa kunskap om träning. Andra behöver mer hjälp med den mentala biten, där det kan vara svårt nog att ens ta sig till träningen. Till Fredrik kommer även de tillbaks, och efter några gånger så kommer de med ett leende.

Tid hos Fredrik bokas endast via e-post: fredrikfys@gmail.com 

Utöver det personliga engagemanget har Fredrik en gedigen utbildning. Han är diplomerad massageterapeut på Axelsons Gymnastiska Institut, personlig tränare på SAFE, träningscoach inom Poliquin, elittränare enligt Stac modul 1-5 och DNS steg 1-2. Dessutom har han tagit kursen FMS (Functional Movment Screen), ett standardiserat verktyg för att testa rörlighet och därigenom förstå var olika besvär uppkommer och anpassa träningen efter det.

DNS (Dynamisk Neuromuskulär Stabilisering) nämndes som hastigast i förra stycket, men förtjänar en ordentlig förklaring. DNS är en metod som bygger på det faktum att människans muskulära stabilitet är medfödd. Den utvecklas gradvis under första levnadsåret i takt med att nervsystemet mognar och vi lär oss krypa, sitta, stå och gå.
Detta nedärvda mönster ska egentligen hålla hela livet, men skador, stress, monotona rörelser etc kan göra att vi mister den naturliga stabiliteten. För att kompensera tar då ”fel” muskulatur över den stabiliserande funktionen vilket i sin tur kan ge överbelastning och smärta i muskler och leder. Våra vanliga folksjukdomar som ryggont, huvudvärk, axelproblem, löparknä mm är alla exempel på det. DNS-metoden syftar till att återskapa det ursprungliga rörelsemönstret i kroppen. När stabiliteten är återvunnen kan man också maximera sin träning och förbättra resultat – utan skador.